7

ο

Γ

.

Χ

.

.

.

Ανακοινώσεις - Ενημέρωση

Σελίδες

ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ 

Με μια εκτός "τύπων"  εκπαιδευτική  εκδρομή, έκλεισε το φετινό μας πρόγραμμα, στη φύση και στην ιστορία της περιοχής του Κοιλιάρη ποταμού στον Στύλο Αποκορώνου. 


ΞΕΚΙΝΗΣΑΜΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΙΛΙΑΡΗ ΠΟΤΑΜΟ που πηγάζει από τα Λευκά Όρη με κυριότερη πηγή τροφοδοσίας του την πηγή του Στύλου. Το συνολικό μήκος του ποταμού είναι 36χλμ. και συμβάλλουν σε αυτόν 4 παραπόταμοι ( Κεραμιώτης, η Αναβρετή , ο Μυλαύλακας και ο Μανταμάς ). Στην αρχαιότητα ο ποταμός ονομαζόταν ΠΥΚΝΟΣ επειδή στις όχθες του είχε πυκνούς θάμνους και δέντρα. Ο Κοιλιάρης από μόνος του είναι ένα μεγάλο οικοσύστημα αφού κατά καιρούς εμφανίζονται στην περιοχή κουνάβια, νυφίτσες, λαγοί, σκαντζόχοιροι, πέρδικες, κοτσύφια, κοράκια και καρακάξες, κουκουβάγιες και δύο είδη γερακιών ενώ στα νερά του ποταμού υπάρχουν πέστροφες, χέλια, καβούρια, νερόφιδα και βάτραχοι. 

 

Στην πορεία του ο ποταμός συναντούσε 3 νερόμυλους. Συναντούσε επίσης ένα μύλο στο Νιο Χωριό ο οποίος όμως δεν λειτουργούσε με νερό αλλά με άλογα.

Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να προσεγγίσουμε τους νερόμυλους...


ΝΑΟΣ ΑΓ. ΙΩΑΝΝΗ ΡΙΓΟΛΟΓΟΥ – ΠΛΑΤΑΝΑΚΙΑ

Χτίστηκε το 1898 και ανακαινίστηκε πρόσφατα. Η γύρω περιοχή είναι μαγευτική και κατάφυτη από αιωνόβια πλατάνια. Εξαιτίας των δέντρων πήρε και η περιοχή την ονομασία Πλατανάκια κάποια από τα οποία, τα έκοψαν οι Γερμανοί κατά την περίοδο της Κατοχής και ξαναμεγάλωσαν. 




ΝΑΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΥΛΟΥ
Στην πλατεία του χωριού Στύλος, βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου και του Αγίου Νικολάου που είναι ένα συγκρότημα από τρία κτίσματα, που χρονολογούνται από τον 13ο μέχρι το 15ο αιώνα. 

Στην αυλή υπάρχει ένα σημαντικό παλαιοντολογικό εύρημα ενός θαλασσίου Σειρηνίου , εποχής Μειοκαίνου :


Επόμενη στάση  στη διαδρομή μας , η Αρχαία Απτέρα που ιδρύθηκε στο χαμηλό ύψωμα Παλιόκαστρο, σε ένα τόπο που παραμένει μοναδικός για τη φυσική του ομορφιά, με τον πανέμορφο κόλπο της Σούδας στα βόρεια και την επιβλητική οροσειρά των Λευκών Ορέων στα νότια. 
 
 
Με αυτή την αξέχαστη εκπαιδευτική επίσκεψη μετά το τέλος του διδακτικού έτους, ολοκληρώθηκε το περιβαλλοντικό μας πρόγραμμα "ΙΧΝΗΛΑΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ".

Ευχαριστούμε όλη την ομάδα !!!!

Οι καθηγήτριες 
 
Νάγια Πιέρρου

Δέσποινα Σκάρπα
 
Λιάνα Λυκοτραφίτη
Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ημερολογιο

ημερολόγιο

Προσφατες Αναρτησεις

Μεταφραση

Δημοφιλεις αναρτησεις

Στιγμες απο την Ιστορια

RSS Feed

RSS Feed

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Πληροφορίες

Αρχειοθήκη ιστολογίου