7

ο

Γ

.

Χ

.

.

.

Ανακοινώσεις - Ενημέρωση

Σελίδες

Μίκη Θεοδωράκη Ιστορίες

Εκπαιδευτικό Υλικό – Μίκη Θεοδωράκη Ιστορίες

«Αυτός ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας» αποχαιρετά και ευχαριστεί τον Μίκη Θεοδωράκη. Άξιος Εστί! 

ΕΙΣΑΓΩΓΗ 

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 80 χρόνων του Μίκη Θεοδωράκη, η Κρήτη, η πατρώα γη του,  αποφάσισε να αποδώσει στον μεγάλο συνθέτη, τις τιμές που του όφειλε. Έτσι, με πρωτοβουλία της Ν.Α.Χ. διοργανώθηκαν το 2005 το καλοκαίρι μια σειρά ποικίλων εκδηλώσεων σε όλους τους νομούς της Κρήτης με τίτλο «Η ΚΡΗΤΗ ΤΙΜΑ ΤΟΝ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ», οι οποίες κορυφώθηκαν με το Διεθνές Συνέδριο που έγινε στα Χανιά  και την αναγόρευση  του Μίκη σε επίτιμο διδάκτορα από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Όλες αυτές οι πολύ σοβαρές δραστηριότητες  έχουν αποτυπωθεί  σε βιβλία και στις ιστοσελίδες μας και  όποιος θέλει μπορεί να ανατρέξει σε αυτά, να ενημερωθεί και να τα μελετήσει.

Πέρα όμως από τις επετειακές εκδηλώσεις, όσο σοβαρές και αν είναι αυτές, έχουν μεγαλύτερη σημασία δύο πράγματα, όταν θέλουμε πραγματικά να τιμήσουμε μια μεγάλη προσωπικότητα: η  δημιουργία θεσμών,  οι οποίοι  θα έχουν συνέχεια στο χρόνο και θα εργάζονται συστηματικά για τη διάσωση και την προβολή του έργου της σημαντικής αυτής  προσωπικότητας και κυρίως, η δημιουργία προϋποθέσεων  ώστε αυτό το έργο να φτάσει και στις γενιές που έρχονται για να αναπτυχθεί  ένας ζωντανός διάλογος μαζί του.

Σ' αυτή την κατεύθυνση για το πρώτο δημιουργήθηκε το 2005 Παγκρήτιος Σύλλογος  Φίλων του Μίκη Θεοδωράκη ο οποίος και εργάζεται συστηματικά από τότε όπως επίσης και ένας ιστότοπος (mikis-crete.gr) για την προβολή του έργου του και για το δεύτερο δημιουργήθηκε ένα εκπαιδευτικό πακέτο που απευθύνεται στα σχολεία Α'βάθμιας και Β'βάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποφασίστηκε τότε η δημιουργία  εκπαιδευτικού υλικού, που να έχει διάρκεια στο χρόνο και που θα επιτρέπει στους διδάσκοντες και τους διδασκόμενους, να έρχονται σε επαφή, όποτε και όπως εκείνοι κρίνουν, με το έργο του Μίκη, στο πλαίσιο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων που αναπτύσσουν στα σχολεία  ή στο πλαίσιο της ίδιας της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Το 2006 έγινε η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού από την Ν.Α.Χ., με τον τίτλο ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΙΣΤΟΡΙΕΣ και διατέθηκε δωρεάν σε όλα τα σχολεία της Κρήτης, Δημοτικά Γυμνάσια και Λύκεια.

Δυστυχώς στην πορεία οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις διαλύθηκαν και η εργασία αυτή δεν βρήκε τη συνέχειά της όπως θα έπρεπε.

Ο Παγκρήτιος Σύλλογος Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στον οποίο έχουν μεταβιβαστεί όλα τα δικαιώματα από τις σχετικές με το Μίκη Θεοδωράκη παραγωγές της Ν.Α. Χανίων, διαθέτει μέσω των ιστοσελίδων του το εκπαιδευτικό υλικό και καλεί τους εκπαιδευτικούς της χώρας να το αξιοποιήσουν.

Εκπαιδευτικό Υλικό στο παρακάτω λινκ:  https://mikisguide.gr/miki-theodoraki-istories/

 

From: Έμμυ Παπαβασιλείου [mailto:emupap@gmail.com]
Sent: Monday, October 11, 2021 12:38 PM
To: sdrdidechan@sch.gr
Subject: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΙΑ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ημερολογιο

ημερολόγιο

Προσφατες Αναρτησεις

Μεταφραση

Δημοφιλεις αναρτησεις

Στιγμες απο την Ιστορια

RSS Feed

RSS Feed

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Πληροφορίες

Αρχειοθήκη ιστολογίου