7

ο

Γ

.

Χ

.

.

.

Ανακοινώσεις - Ενημέρωση

Σελίδες

ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

 

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν μαζική εκδήλωση λαϊκής αντίθεσης απέναντι στη στρατιωτική δικτατορία, που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια μεταξύ 14 και 17 Νοεμβρίου του 1973. Ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, από φοιτητές και σπουδαστές. Αυτή κλιμακώθηκε σε αντιδικτατορική εξέγερση στην οποία ενσωματώθηκαν μετέπειτα πολίτες, εργάτες, και διαμαρτυρόμενοι αγρότες.

Κατεστάλη αιματηρά πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την είσοδο άρματος μάχης στον χώρο του πολυτεχνείου και την επαναφορά σε ισχύ του σχετικού στρατιωτικού νόμου που απαγόρευε τις συγκεντρώσεις και την κυκλοφορία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.


Μουσική και ποίηση με αφορμή τη 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου που πραγματοποιήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1973.

Στις 17 Νοεμβρίου του 1973 πραγματοποιήθηκε η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Με την εξέγερση των φοιτητών και των φοιτητριών του Πολυτεχνείου εκφράστηκε η μαζική και δυναμική εκδήλωση λαϊκής αντίθεσης στο καθεστώς της στρατιωτικής δικτατορίας ή αλλιώς της Χούντας των Συνταγματαρχών, που έλαβε χώρα στην ελληνική επικράτεια από τον Απρίλιο του 1967 μέχρι τον Ιούλιο του 1974.

Η λεγόμενη εξέγερση του Πολυτεχνείου ξεκίνησε στις 14 Νοεμβρίου με την κατάληψη του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Αθηνών από φοιτητές και σπουδαστές. Ωστόσο, εξελίχθηκε σε κάτι σημαντικότερο και σαφώς μεγαλύτερο, και γι’ αυτό τον λόγο τιμάται κάθε χρόνο σε πανελλήνιο επίπεδο, αφού η εξέγερση του Πολυτεχνείου κατέληξε να εξελιχθεί σε αντιχουντική εξέγερση!

 

Πολυτεχνείο: Ειρηνική η πορεία στην Αθήνα - Άνοιξαν οι δρόμοι 

Ειρηνικά ολοκληρώθηκε, λίγο μετά τις 20:00, η πορεία για την 49η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.  Σύμφωνα με ενημέρωση της ΕΛΑΣ, στην πορεία συμμετείχαν περί τα 10.000 άτομα, ωστόσο οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό αυτό σε 40.000.

Οι δρόμοι που είχαν κλείσει λόγω της πορείας, άρχισαν να ανοίγουν σταδιακά μετά τις 8 το βράδυ της Πέμπτης. Παράλληλα, άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Ευαγγελισμός» και «Mέγαρο Μουσικής», που είχαν κλείσει νωρίτερα το μεσημέρι.

 

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ημερολογιο

ημερολόγιο

Προσφατες Αναρτησεις

Μεταφραση

Δημοφιλεις αναρτησεις

Στιγμες απο την Ιστορια

RSS Feed

RSS Feed

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Πληροφορίες

Αρχειοθήκη ιστολογίου