7

ο

Γ

.

Χ

.

.

.

Ανακοινώσεις - Ενημέρωση

Σελίδες

Διαδικτυακό Ραδιόφωνο

Το εργαστήριο παρέχεται από το European School Radio, το οποίο φιλοξενείται και ακούγεται μέσω της ειδικής πλατφόρμας Μέσων ροής (streaming media) του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

europeanSchoolRadio

Τι είναι podcast;

To "podcast" είναι μια διαδικτυακή ραδιοφωνική μετάδοση που ακούγεται “κατ΄ απαίτηση”. Αποτελεί δηλ. το διαδικτυακό ανάλογο της παραδοσιακής ραδιοφωνικής μετάδοσης με τη διαφορά ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο του χρόνου και του τόπου που θα ακούσουν το αγαπημένο τους πρόγραμμα (Time- shifted program).

Πώς λειτουργεί το podcast;

Το Podcasting αναφέρεται στη διαδικασία δημοσίευσης εκπομπών στο διαδίκτυο με τη δυνατότητα των ενδιαφερόμενων ακροατών να εγγραφούν συνδρομητές και να λαμβάνουν τα νεοεμφανιζόμενα επεισόδια αυτόματα στον υπολογιστή τους. Η τεχνολογία που χρησιμοποιείται για το Podcast ονομάζεται RSS (Really Simple Syndication) και αποτελεί μία διάλεκτο της γλώσσας XML (Extensible Markup Language). Πιο συγκεκριμένα, το Podcasting αφορά στη δημοσίευση αρχείων τύπου XML που περιέχουν αναφορές σε μέσα (media) που βρίσκονται αποθηκευμένα σε ένα διαδικτυακό τόπο (π.χ. αρχεία ήχου, αρχεία εικόνας, κείμενο, γραφικά κ.α. - enclosures). Tα προγράμματα με δυνατότητα συλλογής Podcasts (Podcasters) αποθηκεύουν τα συνδεδεμένα αρχεία διαβάζοντας τα αρχεία XML μέσω τροφοδοσίας νέων σε φόρμα RSS. http://el.wikipedia.org/wiki/Podcasting

Τι είναι το διαδικτυακό ραδιόφωνο;

Η τεχνολογία: To Διαδικτυακό Ραδιόφωνο ( Web radio), είναι η συνεχής μετάδοση ήχου (audio, streaming audio) μέσου του Διαδικτύου (Internet) στον υπολογιστή σας ή κινητό ή άλλη συσκευή που συνδέεται στο Διαδίκτυο. Αυτή η τεχνική της μετάδοσης αρχείων ήχου, χρησιμοποιώντας μετάδοση δεδομένων είναι παρόμοια με το να ακούμε επίγειο ραδιόφωνο όπου γίνεται μετάδοση δεδομένων ήχου μέσω αέρα/ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων. Πλεονεκτήματα: Το πιo προφανές πλεονέκτημα είναι οτι το Διαδικτυακο Ραδιόφωνο μπορεί να ακουστεί από οποιοδήποτε γεωγραφικό σημείο της γής. Το άλλο σημαντικό πλεονέκτημα η απεριόριστη πρόσβαση σε μουσική, ζωντανά γεγονότα, ραδιοφωνικά shows, κά. Το πλεονέκτημα σε σχέση με το Podcast ή άλλη δυνατότητα λήψης ήχου κατ’ απαίτηση (on demand) είναι οτι δεν χρειάζεται να αποθηκεύσετε το αρχείο πρώτα στον υπολογιστή σας για να το ακούσετε. Επίσης παραμένει η εμπειρία του κλασσικού ραδιοφώνου και της ζωντανής και άμεσης επικοινωνίας των παραγωγών και του κοινού.

 Οδηγός συμμετοχής στο European School Radio


European School Radio το Πρώτο Μαθητικό Ραδιόφωνο 

Το Μαθητικό Διαδικτυακό Ραδιόφωνο, European School Radio λειτουργεί από τη σχολική χρονιά 2011- 2012 και φιλοξενείται στην πλατφόρμα streaming media του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (www.sch.gr )   η οποία δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό, στις υπηρεσίες βίντεο, Εκπαιδευτικά Κανάλια (http://vod.sch.gr/video/iptv/1274). Ακόμη συνεργάζεται με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση (http://www.edutv.gr/) και την πλατφόρμά της i-create, με στόχο κοινές εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δράσεις και τη δημιουργία μιας κεντρικής υπηρεσίας ραδιοφώνου μέσω του ΠΣΔ.

Η παραγωγή του προγράμματος γίνεται από την σχολική κοινότητα και μέσα στα πλαίσια της σχολικής διαδικασίας και στη βάση του εθελοντισμού. Είναι σταθμός μη κερδοσκοπικός.

 Πώς μπορώ να μάθω περισσότερα;

 Διαβάστε εδώ ή γενικότερα περιηγηθείτε στον ιστότοπο του σταθμού http://esradio.mysch.gr

 

Τι είναι η ραδιοφωνική εκπομπή;

 

Μια εκπομπή είναι είτε ζωντανή είτε ηχογραφημένη. “Ζωντανή” είναι η εκπομπή που γίνεται την ώρα που ακούνε οι ακροατές. “Ηχογραφημένη” είναι μια εκπομπή που θα χρειαστεί να προετοιμάσετε και να αποθηκεύσετε σε προηγούμενο χρόνο από αυτόν που ακούνε οι ακροατές του ραδιοφώνου. Το αποθηκευμένο αρχείο μεταδίδεται ανάλογα με την επιθυμητή ροή του προγράμματος..
Η ραδιοφωνική εκπομπή, μπορεί να έχει διάρκεια σύντομη όπως ένα ραδιοφωνικό μήνυμα, (δευτερόλεπτα μέχρι μερικά λεπτά, πχ ένα διαφημιστικό μήνυμα, ένα κοινωνικό μήνυμα, κ.ά.) ή μεγάλης διάρκειας η οποία προγραμματίζεται από τον σταθμό για να να ακούγεται σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα. Ραδιοφωνικός Παραγωγός ειναι αυτός που καθορίζει το περιεχόμενο και ύφος της εκπομπής και συμπεριλαμβάνει την ομιλία ή/και και την μουσική.

 

Τι εξοπλισμό χρειαζόμαστε για να ετοιμάσουμε μια εκπομπή;

 

● έναν υπολογιστή με κάρτα ήχου,

● ένα μικρόφωνο (κατά προτίμηση εξάλειψης θορύβου),

● ένα πρόγραμμα επεξεργασίας ήχου
πχ. τον ελεύθερο,ανεξαρτήτως πλατφόρμας επεξεργαστή ήχου audacity, http://audacity.sourceforge.net/. Συμπληρωματικά χρειάζεται να κατεβάσετε τον Κωδικοποιητή MP3 LAME (http://audacity.sourceforge.net/help/faq?s=install&item=lame-mp3) - που επιτρέπει στο Audacity να εξάγει αρχείο MP3.

● και φυσικά, πολύ δημιουργικότητα!

 

Υπάρχουν κάποιοι ρόλοι για να μοιράσουμε μεταξύ μας;

 

Συντονιστής / Οργανωτής του έργου: οργανώνει την ομάδα, καθορίζει τις συναντήσεις, ενημερώνει τους συμμετέχοντες (μαθητές, καθηγητές και άλλους), κρατά ημερολογιακό αρχείο για κείμενα και ηχογραφήσεις, είναι υπεύθυνος για την αρχειοθέτηση και το μοίρασμα των κειμένων, ετοιμάζει την ομάδα για την αποστολή των αρχείων για τον διαγωνισμό, και άλλα.
Εκφωνητής/τρια: αυτός που διαβάζει καθαρά τα κείμενα προς ηχογράφηση.
Ηχολήπτης/τρια: Αναλαμβάνει όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες της ηχογράφησης, όπως και την οργάνωση των αρχείων, ετοιμάζει τους υπολογιστές, μικρόφωνα κλπ.
Μοντέρ: συνήθως είναι ο ίδιος ο ηχολήπτης και είναι εκείνος που επεξεργάζεται τα αρχεία του ήχου μετά την ηχογράφηση. ‘Διορθώνει’ αρχεία, ενώνει αρχεία, περνάει μουσική στα ομιλούντα κομμάτια (το λεγόμενο ‘μουσικό χαλί’, ή σκέτο ‘χαλί’).

 

Πώς θα κάνουμε εγγραφή μηνυμάτων/εκπομπών;

 

1. Ετοιμάζετε τα κείμενα που θα ηχογραφήσετε. Η ομάδα αποφασίζει επακριβώς τα κείμενα και τα δακτυλογραφεί σε κειμενογράφο. Ο Συντονιστής κρατά αρχείο όλων των ηχογραφήσεων και κειμένων.
2. Συνεννοείστε με τον υπεύθυνο καθηγητή και τη Διευθυντή/τρια του σχολείου για τις ηχογραφήσεις.
3. Βρίσκετε ένα ήσυχο μέρος για ηχογράφηση.
4. Ο ηχολήπτης κάνει μερικές δοκιμές ήχου για την ένταση (ώστε κατά την εγγραφή οι κορυφές των ηχητικών σημάτων να μην ξεπερνούν την πάνω και κάτω “γραμμή” στην “ταινία” του ήχου, και να μην είναι πολύ κοντά στην μεσαία γραμμή) και την ποιότητα εγγραφής και κάνει τις τελικές ρυθμίσεις.
5. Ο ηχολήπτης καθορίζει τα αρχεία για ηχογράφηση με σύστημα και μέθοδο.
6. Ηχογραφήστε τα κείμενά σας τμηματικά. Δηλαδή ηχογραφήστε τα ξεχωριστά λόγια που θα λέτε πριν από κάθε τραγούδι ή “πάνω” από κάποιο τραγούδι.
7. Η ποιότητα των αρχείων θα πρέπει να είναι 128kbps /44100Hz ή 48KHz. Φροντίστε επίσης τα αρχεία λόγου, να ηχογραφούνται με ένταση ικανή, για να ακούγονται άνετα από το ραδιόφωνο. Στο πρόγραμμα ηχογράφησης/επεξεργασίας ήχου Audacity αυτό μπορείτε να το ελέγξετε ώς εξής: αν οι κορυφές των ηχητικών σημείων ειναι αρκετά ισχυρές, τοτε θα τείνουν να αγγίζουν την πάνω και κάτω “γραμμή” στην “ταινία” ήχου. Αν οι κορυφές είναι πολύ κοντά στη μεσαία γραμμή, τότε χρειάζεται ενίσχυση ο ήχος ηχογράφησης. Χρησιμοποιήστε και το “Εφέ”, Ενίσχυση.

 

Πώς να αποθηκεύσουμε το αρχείο ήχου και σε τι μορφή;

 

Τύποι Αρχείων Ηχου (Audio Formats): Χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι αρχείων ήχου όπως το γνωστό MP3 και WMA και άλλα όπως OGG, WMA, RA, AAC Plus, κλπ. Οι περισσότεροι σύγχρονοι media players μπορούν να αναμεταδώσουν αυτούς τους δημοφιλείς τύπους αρχείων.
Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε αρχεία ήχου σε MP3. Για τη δημιουργία και αποθήκευση των MP3 αρχείων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Audacity, μέσω της επιλογής “Εξαγωγή” και επιλογή του τύπου αρχείου ως MP3. Η ποιότητα των αρχείων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 128kbps / 44100Hz ή 48KHz.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ημερολογιο

ημερολόγιο

Προσφατες Αναρτησεις

Μεταφραση

Δημοφιλεις αναρτησεις

Στιγμες απο την Ιστορια

RSS Feed

RSS Feed

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Πληροφορίες

Αρχειοθήκη ιστολογίου