7

ο

Γ

.

Χ

.

.

.

Ανακοινώσεις - Ενημέρωση

Σελίδες

Μαθητές σε δράση πάλι για το κλίμα

Xρόνο με το χρόνο οι δασικές πυρκαγιές, ένα μείζον περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, ιδιαίτερα για τις μεσογειακές χώρες, έχουν όλο και πιο τραγικές συνέπειες για τον άνθρωπο και τη φύση. Η χώρα μας αντιμετωπίζει πολύ συχνά τεράστιες καταστροφές, σε ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, προστατευόμενες περιοχές, δάση και δασικά οικοσυστήματα. Τα επιστημονικά δεδομένα και η εμπειρία δείχνουν πως ο μόνος τρόπος για να θωρακίσουμε πραγματικά τα δάση και τις ζωές μας από τις πυρκαγιές είναι η πρόληψη, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλαγές που προκαλεί η κλιματική κρίση στα οικοσυστήματα και στην ένταση των φαινομένων. 

Οι μελλοντικές γενιές είναι απαραίτητο να ενδυναμωθούν για την αποτελεσματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων, για την προσαρμογή στα νέα κλιματικά δεδομένα, για την αυτοπροστασία, αλλά και να ενεργοποιηθούν προς την σωστή κατεύθυνση. Οι μαθητές χρειάζεται να εξοπλιστούν μέσα από τη σχολική κοινότητα με τα κατάλληλα εφόδια να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν το πρόβλημα και τις νέες συνθήκες και να μετατρέψουν τη θεωρητική γνώση σε πράξη.

Σε αυτό το πλαίσιο το WWF Ελλάς ετοίμασε νέο εκπαιδευτικό υλικό για τις δασικές πυρκαγιές: 4 εκπαιδευτικά βίντεο animation, δύο για την Πρωτοβάθμια και δύο για την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε συνεργασία με την εταιρεία Woodgear.Τα βίντεο συνοδεύονται από αντίστοιχα εκπαιδευτικά φυλλάδια, με προτάσεις αξιοποίησής τους στην τάξη. Στόχος του υλικού είναι να βοηθήσει τον εκπαιδευτικό να πλαισιώσει το βίντεο με τις κατάλληλες παιδαγωγικές δραστηριότητες που θα προσφέρουν στους μαθητές την κατανόηση του προβλήματος των δασικών πυρκαγιών, την διερεύνηση αξιών και την καλλιέργεια των κατάλληλων δεξιοτήτων, ώστε να ενδυναμωθούν για να αναλάβουν δράση.

Οι εκπαιδευτικοί έχετε την ευκαιρία να προβάλετε το οπτικό υλικό στην τάξη και να χρησιμοποιήσετε τις συνοδευτικές δραστηριότητες που προτείνονται για κάθε υλικό, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των μαθητών σας και τους εκπαιδευτικούς σας στόχους, για να τους εμπνεύσετε και να τους προετοιμάσετε για τη δημιουργία ενός καλύτερου αύριο. Το πρώτο βίντεο κάθε βαθμίδας εξετάζει τη σχέση της κλιματικής κρίσης με τις δασικές πυρκαγιές, τα βαθύτερα αίτια των πυρκαγιών και την ανάγκη της πρόληψης ως λύσης του προβλήματος. Το δεύτερο βίντεο και στις δύο βαθμίδες αφορά τα μέτρα πρόληψης με στόχο την κινητοποίηση και ανάληψη δράσης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Εθνικής Τράπεζας και του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Για διευκρινίσεις για τη χρήση του υλικού μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη Νάνσυ Κουταβά στο e-mail: n.coutava@wwf.gr.

Μην ξεχάσετε να υπογράψετε για να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός για ριζικές αλλαγές στο σύστημα δασοπροστασίας.

Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ημερολογιο

ημερολόγιο

Προσφατες Αναρτησεις

Μεταφραση

Δημοφιλεις αναρτησεις

Στιγμες απο την Ιστορια

RSS Feed

RSS Feed

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Πληροφορίες

Αρχειοθήκη ιστολογίου