3-03-22 Η Ζ. Μακρή με τη Γ. Αγγελοπούλου στην παρουσίαση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;»
Η Υφυπουργός Παιδείας κ. Ζέττα Μ. Μακρή είχε τη χαρά να παραστεί και να χαιρετίσει την παρουσίαση του εξαιρετικού έργου «Πού πας, καραβάκι, με τέτοιον καιρό; - Η Ναυτική παράδοση της Ελλάδος», που τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» και έχει εγκριθεί, από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, ως εκπαιδευτικό υλικό στις καινοτόμες θεματικές των «Εργαστηρίων Δεξιοτήτων».
Το ομώνυμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τον φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός - Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Η κ. Μακρή ευχαρίστησε για τον εκπαιδευτικό αυτό θησαυρό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, την Πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», κ. Αγγελοπούλου, την Πρύτανι του Πανεπιστημίου Αιγαίου Καθηγήτρια κ. Βιτσιλάκη καθώς και τους 80 εκπαιδευτικούς διάφορων ειδικοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και φορείς της Εκπαίδευσης, που εργάστηκαν για τρία χρόνια πάνω στην εκπόνηση του εκπαιδευτικού πακέτου.
Στον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός Παιδείας είπε, μεταξύ άλλων «Με το ποίημα του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;» θα ταξιδέψουμε, σήμερα, στην σπουδαία ναυτική παράδοση του τόπου μας.
Αυτός ο πλούτος αξίζει και πρέπει να διαφυλαχθεί, οι ναυτικοί αγώνες πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας και μελέτης, η ναυτική μας ιστορία πρέπει να διασωθεί και η ναυτική μας κληρονομιά να προβληθεί εντός και εκτός συνόρων.
Μια χώρα, με ναυτική παράδοση, με αγάπη για τη θάλασσα και το ναυτικό πνεύμα, φέρνει τα παιδιά της σε επαφή με τις ναυτικές δραστηριότητες από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Στα Εργαστήρια Δεξιοτήτων, στην ενότητα «Φροντίζω το Περιβάλλον» με υποθεματικές που αφορούν στην Οικολογία και την Παγκόσμια και τοπική Φυσική κληρονομιά αλλά και στην Παγκόσμια και τοπική Πολιτιστική κληρονομιά υπάρχει, ήδη, διαθέσιμο το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πού πας καραβάκι με τέτοιον καιρό;»
Η ιστορία της ναυτικής μας παράδοσης εξελίσσεται και μας διδάσκει την αξία και την προσφορά της.
Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η σημερινή παρουσίαση με το ακαδημαϊκό και επιστημονικό κύρος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, την εκπαιδευτική και παιδαγωγική αρτιότητα των δασκάλων και των καθηγητών μας, το πάθος τους για τη μετάδοση της γνώσης και την αγάπη προς τους μαθητές τους αλλά και την σημαντική συμβολή και ευαισθητοποίηση του φορέα πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός - Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».
Σας ευχαριστώ θερμά γιατί εμπλουτίζετε την εκπαιδευτική φαρέτρα με πολύτιμα παιδαγωγικά προγράμματα και ενισχύετε το έργο και την ουσία της εκπαίδευσης με αγάπη για τον τόπο, με ελπίδα για το ναυτικό μας μέλλον, με οδηγό την ναυτική μας παράδοση και κληρονομιά».
Κλείνοντας, η κ. Μακρή εξέφρασε θερμές ευχαριστίες σε όλα τα Μουσεία και τους φορείς Ναυτικής παράδοσης, που μέσα από τη λειτουργία τους και τις διαρκείς – κοινές ή ανεξάρτητες- δράσεις τους, έχουν ενσωματώσει πολλά και ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα, στηρίζουν την ναυτική παράδοση και δίνουν στα παιδιά τη δυνατότητα να ακολουθήσουν τους υδάτινους δρόμους του παρελθόντος και του παρόντος με την πυξίδα στραμμένη στο μέλλον της ναυτικής ζωής του τόπου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου