7

ο

Γ

.

Χ

.

.

.

Ανακοινώσεις - Ενημέρωση

Σελίδες

Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών

Η Μεγάλη Εβδομάδα αρχίζει από την Κυριακή των Βαΐων το βράδυ, οπότε τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου, δηλαδή του όρθρου της Μεγάλης Δευτέρας, και τελειώνει το Μεγάλο Σάββατο.

Είναι αφιερωμένη στα Άγια Πάθη του Ιησού Χριστού.

Ονομάζεται Μεγάλη από την ανάμνηση των γεγονότων που διαδραματίζονται καθ’ εκάστη των ημερών αυτής, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα σημαντικά για τη χριστιανική θρησκεία.

Η Μεγάλη Εβδομάδα λέγεται επίσης και «Αγία Εβδομάδα» σε διάκριση της «Καθαρής Εβδομάδας», που είναι η πρώτη εβδομάδα των νηστειών της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Επίσης σε διάκριση και όλων των άλλων εβδομάδων του έτους, καθώς επίσης και «Εβδομάδα ξηροφαγίας», επειδή ακολουθείται αυστηρή νηστεία.

Ως και ακόμη παλαιότερα «άπρακτος εβδομάς» επειδή παράλληλα με την αυστηρή νηστεία συνηθίζονταν και η πλήρης αποχή από κάθε εργασία.

Αυτή η εβδομάδα έχει μεγάλη σημασία για τους χριστιανούς, για αυτό και τα σχολεία είναι πάντα κλειστά. 


Από τη Κυριακή των Βαΐων μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα ο Χριστός έζησε όλα τα όμορφα και άσχημα συναισθήματα που μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος.
Την Κυριακή των Βαΐων όλοι τον χειροκροτούσαν και τον θαύμαζαν. 
Μέχρι τα ρούχα τους και κλαδιά φοίνικα στρώσανε στο δρόμο για να πατήσει πάνω με το ταπεινό γαϊδουράκι του.
Επειδή όμως ο Χριστός μιλούσε για το θαύμα και τη δύναμη της αγάπης, πολλοί μπερδεύτηκαν και νόμιζαν ότι είναι ένας θαυματοποιός που θα κάνει ότι του ζητήσουν. 
Έτσι πολύ γρήγορα πέρασαν στο άλλο άκρο και άρχισαν να τον χλευάζουν και να τον κυνηγούν. 
Ακόμη και κάποιοι μαθητές του, που τον γνώριζαν καλύτερα από κάθε άλλον, στο τέλος τον πρόδωσαν ή έκαναν ότι δεν τον γνωρίζουν.
Έζησε τον πιο φρικτό θάνατο πάνω στον σταυρό. Πονούσε το σώμα του από τα καρφιά στα πόδια και στα χέρια και το αγκάθινο στεφάνι στο κεφάλι. 
Αλλά πιο πολύ πονούσε η ψυχή του που τον πρόδωσαν οι άνθρωποι που τόσο αγάπησε γιατί δεν κατάλαβαν το νόημα από τα λόγια και τις πράξεις του. 

Η Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Θεανθρώπου, μας προβληματίζει μπροστά στο Άγιο Πάσχα για την εβδομάδα των Παθών του ίδιου του ανθρώπου!
 
Τα ανθρώπινα πάθη μεγαλώνουν όλο και πιο πολύ στις μέρες μας και μας αναγκάζουν να ζήσουμε αδυναμίες, απογοητεύσεις και μπόλικο θυμό, στην αναζήτηση ενός σύγχρονου τρόπου ζωής που μας σταυρώνει καθημερινά. 
 
Αυτές τις ημέρες που η αγάπη και ο προβληματισμός κυριαρχούν είναι καλό να κάνουμε μία βουτιά μέσα μας, αναζητώντας περισσότερο φως και ελπίδα, καλοσύνη και θετική σκέψη, σε όλα αυτά που μας πνίγουν και μας κάνουν καταθλιπτικούς, ευάλωτους και μοναχικούς ανθρώπους.
 
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα!




Share:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ημερολογιο

ημερολόγιο

Προσφατες Αναρτησεις

Μεταφραση

Δημοφιλεις αναρτησεις

Στιγμες απο την Ιστορια

RSS Feed

RSS Feed

Η ΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ

Πληροφορίες

Αρχειοθήκη ιστολογίου